×

HOW TO SHOP

1 Login or create new account.
2 Review your order.
3 Payment & FREE shipment

If you still have problems, please let us know, by sending an email to support@website.com . Thank you!

SHOWROOM HOURS

Mon-Fri 9:00AM - 6:00AM
Sat - 9:00AM-5:00PM
Sundays by appointment only!
Meer informatie? Neem contact op met Stichting Verhuur Veilig Telefoonnummer: 085 - 27 35 277
  • Maak melding

VerhuurVeilig

  • Home
  • Nieuws
    • Publicaties
  • Keurmerkhouders
    • Aanmelden / kosten
  • Businesspartners
    • Aanmelden & kosten
  • Educatie
  • Over Verhuur Veilig
    • Contact
  • Aanvraag Overlastdagboek
Actuelewaarschuwingen
0
. / Published in publicaties

Verhuurders let op uw zorgplicht

Cursus Verhuur Veilig (of verhuur niet)

Een aantal gemeentes maakt het zichzelf erg gemakkelijk bij het beboeten van woonfraude. Bij constatering van woonfraude wordt erg makkelijk met hoge bestuurlijke boetes gestrooid. Een boete heeft u dus zomaar te pakken!

Hoe gaan verhuurders om met hun zorgplicht?

De dossiers van Bureau Vastgoed Onderzoek rond de dubieuze verhuurpraktijken waarbij zijn expertise is ingeroepen, sterken hem in de overtuiging dat zowel makelaars als verhuurders elkaar scherp kunnen houden. Jozee: “Ik sprak laatst een grote verhuurder met veel woningen. Deze stelde zich op een standpunt dat binnenkort achterhaald zal zijn. Ik sprak deze eigenaar aan op mijn constatering dat van huurders vooral eigenlijk niet of nauwelijks voldoende documenten worden opgevraagd door de verhuurmakelaar. Of uitsluitend met een creditcheck of identiteitssysteem op een nummer worden goedgekeurd. Zo’n check is beperkt en geeft schijnveiligheid, zo, check dekt 10% van de huurderscontrole.” ‘Dat is onze verantwoordelijkheid niet’, was hier het wonderlijke standpunt van de makelaar. ‘Wij zijn slechts een marketinginstrument voor de woningpresentatie en de huurovereenkomst. De verhuurder is verantwoordelijk voor die controle.’ Maar, die verhuurder is zich niet bewust van die werkwijze en denkt een goed huurder te krijgen en betaalt ook nog eens courtage aan een makelaar”.

Deze manier van werken behoort binnen afzienbare tijd tot het verleden.

Het kan niet zo zijn dat een verhuurder gedupeerd wordt, omdat de identiteit en inkomstengegevens onvoldoende zijn opgevraagd en gecontroleerd. Een verhuurder wenst geen hennepteler, wanbetalers of een crimineel achter zijn voordeur.

Wat kan er gebeuren bij verzuim van de zorgplicht?

Daarnaast zie je dat gemeenten keihard zijn bij hennepteelt en snel bedrijfsruimten en woningen voor vier maanden of zelfs langer sluiten. Die gaan binnen het kader van de Huisvestingswet steeds scherper kijken naar aansprakelijkheid en het verhalen van kosten als een hennepplantage moet worden opgeruimd. Dat komt dan niet zelden op het bordje van de argeloze verhuurder terecht, die het beheer van het vastgoed te goeder trouw heeft uit besteed aan derden..

Een voorbeeld

Ik kwam laatst een dwangsom tegen van vierduizend euro, omdat de huurdersgegevens niet klopten en het beheer van de woning was uitbesteed en niet goed werd uitgevoerd. De gemeente stelde zelfs dat de huurder niet in het gemeentelijke basisadministratie voorkwam en vroeg zelfs hoe de huurpenningen zijn betaald. De gemeente stelde dat als de beheerder de woning regelmatig had gecontroleerd, de hennepplantage veel eerder was ontdekt. Eigenlijk is het raadzaam om regelmatig achter de voordeur te komen en hiervan verslaglegging te maken. Enkele tips om hiermee om te gaan:

• Als de huurder niet meewerkt is dat echter niet altijd even eenvoudig.
• Heb je net verhuurd, controleer gewoon na twee maanden de woning
• Vraag of de huurder de energie op naam heeft gesteld en zich heeft ingeschreven in het GBA en stop deze documenten in het huurdersarchief.
• Ik ken verhuurders die elke maand de huurfactuur zelf overhandigen, zo hou je contact met je huurder en het viel op dat de huurder elke maand keurig netjes betaalde.

Voorkomen is beter dan genezen

Bij het verhuren van hun vastgoed moeten verhuurders heel alert zijn op gegevens die men verkrijgt via e-mail. Een paspoort, loonstroken enz, is digitaal eenvoudig te vervalsen en dit gebeurt steeds vaker! In Nederland krijgen we steeds meer een claimcultuur, dus de verhuurder zal steeds nadrukkelijker proberen om bij de makelaar verhaal te halen als de gegevens van de huurder  vals zijn. Maar laten we de materie positief benaderen. Particuliere verhuurders van Vastgoed Belang hebben steeds meer de behoefte aan deskundigheid en betrouwbaarheid. Hiervoor is soms een onafhankelijke aanpak en beoordeling gewenst. Laat de huurdersgegevens van bedrijfsruimten en woningen die u zelf of via een niet aangesloten keurmerkdeelnemer verhuurt altijd controleren door een onafhankelijke partij.

Verhuurveilig werkt nauw samen met een aantal groot beleggers in Nederland, en verzorgt periodiek educatie aan de verhuurmakelaars en adviseert eigenaren steeds rond de zorgverplichtingen.

Deel dit bericht

0 delingen
Tagged under: verhuurders, zorgplicht

Zoeken in berichten

recente berichten

  • Huisvesting van criminaliteit

    Vastgoed is één van de risicosectoren in Nederland ten aanzien van het witwassen van illegale gelden

  • ’Honderden verdachte transacties bij vakantieparken’

    ’Honderden verdachte transacties bij vakantieparken’

  • Kwart Twentse vakantieparken prooi voor criminelen, toezicht en handhaving is geen prioriteit: ‘Het is een blinde vlek’

    Wantoestanden op Twentse vakantieparken: een vrijstaat voor criminelen

Meer catagorieen

Aanmelden nieuwsbrief

Contact

Stichting VerhuurVeilig
Daalwijkdreef 47, 1103 AD Amsterdam

T 085 -1307954
E info@verhuurveilig.nl

© 2019 All rights reserved. Stichting VerhuurVeilig

TOP
0 delingen